1. Wat is een zonnestroompaneel precies?
Ten eerste zijn zonnestroompanelen, zonnepanelen, zonnecellen, pv-panelen en pv-systemen synoniemen van elkaar. Een zonnepaneel bestaat uit een glasplaat en een kunststof plaat met hier tussenin een aantal in serie geschakelde zonnecellen. Een zonnecel is een zeer dun plakje materiaal dat zonlicht omzet in gelijkstroom. Er zijn zonnecellen uit allerlei soorten materiaal. Het meest gebruikte materiaal heet ‘polykristallijn silicium’. Panelen die hiervan zijn gemaakt zijn blauw van kleur. Zonnepanelen zijn niet te verwarren met zonnecollectoren voor het warmen van water.
2. Wat is het verschil tussen Watt en Wattpiek?
Watt is een eenheid van vermogen. Nu hangt bij een zonnepaneel het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Daarom is door de fabrikanten onderling afgesproken dat ze aan elk paneel een getal toekennendat aangeeft welk vermogen dat paneel onder ideale (laboratorium) omstandigheden levert. Dit getal is het aantal Wattpiek. Een paneel van 100 Wattpiek (100 Wp) levert dus onder ideale omstandigheden 100 W. Rekent u op uw dak op 80% van het wattpiek-getal als uw panelen pal op het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden met de horizon. Voor Nefit CentroSolar panelen is dit 90%.
3. Is er ook elektriciteit als de zon niet schijnt?
Ja, een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is, maar wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmosfeer. De elektriciteitsopbrengst is het hoogst bij helder weer. Nefit CentroSolar panelen hebben een opbrengst die 3 tot 5% hoger is dan andere panelen.
4. Moeten de modules altijd op het zuiden gericht zijn?
De modules halen maximaal rendement als ze naar het zuiden gericht zijn. Het rendement is ongeveer 15 procent lager als het systeem naar het oosten of westen gericht is in vergelijking met installatie onder ideale omstandigheden.
5. Mijn dak heeft een hellingshoek van 45º in plaats van 36º?
Als de hellingshoek tussen 30º en 50º ligt, wordt het rendement van de modules bij installatie in zuidelijke richting
met enkele procenten verminderd.
6. Wat heb ik aan een zonnepaneel op mijn huis?
Zonnepanelen kunnen een aardig deel van het stroomverbruik van uw huishouden opvangen. Bijvoorbeeld: 4 panelen van 100 Wp produceren bij elkaar zo’n 320 kWh (360 kWh voor CentroSolar) per jaar. Dit is pakweg 10% van het verbruik van een gemiddeld huishouden.
Direct willen weten wat U kunt besparing? Lees meer..
7. Heb ik accu’s nodig?
Er zijn twee soorten systemen: systemen met accu’s waarin de opgewekte stroom wordt opgeslagen (autonome systemen) en systemen waarin de opgewekte stroom wordt omgezet in 230V wisselstroom, gelijk aan de stroom van het lichtnet (netgekoppelde systemen). Bijna alle zonnepanelen op woonhuizen zijn netgekoppeld. Deze hebben geen
accu’s nodig.
8. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om al het stroomverbruik in mijn huis te dekken?
Eén zonnepaneel van 100 Wp produceert 80 kWh (90 kWh voor CentroSolar) per jaar. Als u 3000 kWh per jaar verbruikt, zou u dus 3000/80 = 38 panelen van 100 Wp nodig hebben. Hanteer als vuistregel: met 4 zonnepanelen van 150 Wp gericht op het zuiden kunt u ongeveer 15% van uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik zelf opwekken. In kWh uitgedrukt een hoeveelheid in de buurt van 480 kWh.
9. Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen wil laten installeren?
Heeft u een schuin of plat dak op het zuiden zonder schaduw van bijvoorbeeld andere gebouwen, bomen of een dakkapel. De panelen moeten namelijk zo veel en zo lang mogelijk zonlicht ontvangen.
10. Wat voor soort stroom produceert een zonnepaneel?
Gelijkstroom. U heeft een omvormer (inverter) nodig om er in uw huishouden gebruik van te kunnen maken, of een acculader om er accu’s mee te laden (bijvoorbeeld in uw caravan of boot).
11. Verbruikt een zonnepaneel ‘s nachts stroom?
Nee. Als er niet genoeg zonlicht op de panelen valt, produceren ze geen stroom, maar verbruiken ze ook geen energie.
12. Heeft het zin om op een plat dak panelen te plaatsen?
Zonnepanelen op een plat dak plaatsen gaat heel goed en is niet moeilijk. Bovendien is het met een plat dak vaak mogelijk de panelen op het zuiden te richten.
13. Moet er gehakt en gebroken worden als ik zonnepanelen laat of ga plaatsen?
Nee. Het enige dat nodig is een opening in het dakbeschot om de stroomkabel door te laten. Bij sommige systemen worden dakpannen vervangen door de zonnepanelen.
14. Kan ik ook panelen op de gevel laten aanbrengen of heb ik dan een vergunning nodig?
Er bestaan panelen die u met behulp van een speciale beugel tegen de gevel kunt monteren. U heeft dan een soort zonne-afdakje. Voor zover we weten is er geen bouwvergunning voor nodig voor zulke panelen. Daarnaast kan het nodig zijn een extra vrije groep in de meterkast aan te laten leggen.
15. Krijg ik geld terug van de elektriciteitsmaatschappij als de meter terugdraait?
Uw stroomrekening gaat omlaag omdat u minder stroom van het energiebedrijf betrekt.
16. Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig?
Dat hangt er van af. Zit er in de meterkast een ‘oude’ analoge meter (met een telwerkje en ‘wieltje’), dan heeft u geen probleem. Heeft u een elektronische meter, dan kan het zijn dat deze niet terugdraait. U kunt in dat geval aan uw energieleverancier vragen de meter te vervangen door een digitale meter die ook teruggeleverde stroom meet. Uw energiebedrijf rekent voor vervanging eenmalig een bedrag.
17. Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Men rekent op 25 jaar voor de panelen. Nefit geeft 10 jaar garantie op de zonnepanelen en 5 jaar garantie op de omvormer en 26 jaar opbrengstgarantie. De garantie op de omvormers van SMA zijn tegen bijbetaling tot 20 jaar.
18. Werken zonnepanelen als het vriest?
Als er zon op de panelen valt en ze zijn niet besneeuwd of berijpt, dan doen ze keurig hun werk.
19. Kan de bliksem in mijn zonnepanelen slaan?
Bliksem kan overal in slaan. Zonnepanelen zijn overigens geen bliksemafleiders. Er zijn gevallen bekend waarbij omvormers defect raakten bij blikseminslag vlakbij de installatie.
20. Zijn zonnepanelen bestand tegen alle weertypes?
Ja. Mits correct geïnstalleerd, zijn de panelen bestand tegen zware weersomstandigheden.
21. Moet ik mijn zonnepanelen apart laten verzekeren?
Vaste panelen vallen onder de verzekering van uw huis. Losse panelen (in bakken of op frames met ballast op het
platte dak) zijn voor sommige verzekeringsmaatschappijen losse voorwerpen die apart moeten worden verzekerd.